1890

Det siger loven om reflekser til cyklen

Reflekser er næsten lige så vigtige som lygter, men det tænker mange ikke over. I loven er der meget præcise krav til hvilke reflekser, der skal sidde hvor på cyklen.

Derfor er reflekser vigtige 

Når en cykel rammes af stærkt lys fra en bil, ser bilisten ofte reflekserne tydeligere end cykellygterne. Reflekserne i hjulene gør desuden, at cyklisten bedre ses fra siden. Derfor er reflekser vigtige. Cyklen skal være udstyret med de lovpligtige reflekser uanset tidspunktet på døgnet.

Almindelig cykel: Hvilke reflekser er lovpligtige? 

  • En rød refleks bagpå (katteøje).
  • En hvid refleks foran.
  • I hvert hjul: Mindst én gul refleks, der er synlig fra siden, eller en hvid refleksstribe på siden af dækket eller fælgen.
  • Mindst to gule reflekser, der bevæges under kørsel, og som er synlige bagfra. Det vil typisk være pedalreflekser.

Cykel med mere end to hjul: Hvilke reflekser er lovpligtige? 

  • To bagudvendte, røde reflekser, der skal sidde højst 40 cm fra cyklens yderkant og med en indbyrdes afstand på mindst 60 cm.
  • To fremadvendte, hvide reflekser, der skal sidde højst 40 cm fra yderkanten og med en indbyrdes afstand på mindst 60 cm.
  • Mindst én gul refleks i hvert hjul eller en hvid refleksstribe på siden af dækket eller fælgen.
  • Mindst to gule reflekser, der bevæges under kørsel, og som er synlige bagfra. Det vil typisk være pedalreflekser.

Godkendte reflekser

De lovpligtige reflekser skal have særlige godkendelsesmærker, som sikrer, at de lever op til bestemte standardkrav. Cykelreflekser må kun sælges, hvis de har disse godkendelsesmærker. Selvklæbende refleksstrimler har ikke de krævede godkendelsesmærker og opfylder derfor ikke kravene til lovpligtige reflekser.

Ekstra reflekser

For at blive endnu mere synlig kan man supplere de lovpligtige reflekser med ekstra reflekser på cykel, tøj og tasker. Reflekser på selve cyklen skal følge 'farvekoden' for de lovpligtige reflekser: Hvid fremad, rød bagud og gul til siden og på bevægelige dele.

En fordel ved reflekser på tøj og tasker er, at de følger med, når man stiger af cyklen. Der findes også overtøj og tasker, som er syet af reflekterende stof.

Vedligehold dine reflekser 

Reflekser på tøj og tasker kan slides op allerede efter et års brug. Svenske Barnolycksfallsfonden har lavet undersøgelser, der viser, at reflekser på jakker kan miste evnen til at reflektere lys efter bare et år. Derfor kan de ellers smarte reflekser give en falsk tryghed. De bliver simpelthen slidt af omgivelserne.

Tjek derfor jævnligt, at de virker, og husk at supplere med andre reflekser. Det er fx en god idé også altid at have en god gammeldags refleksbrik i lommerne.

Husk også, at reflekser skal vaskes engang imellem.

Læs også