Foto: Cyklistforbundet/Andreas Hammershøj (hammershoej/Flickr)

584

Bliv en ørn til at cykle i glatføre

Gør-det-selv-mini-glatføre-kursus for cyklister.

Øvelse gør mester

Det kan være drilsk at cykle om vinteren i Danmark. Men du kan selv gøre noget for at blive en bedre vintercyklist.

Her på siden finder du to hurtige lektioner i glatførekørsel for cyklister:

Forberedelse til lektionerne

Start med at finde en god træningsbane, f.eks. en tom parkeringsplads. Nybegyndere kan starte på et underlag, der ikke er glat, mens de mere øvede kan friske evnerne op på en rigtig vinterdag.

Lektion 1: Styr din cykel

  • Øvelse 1: Træn i at cykle lige ud. Helt lige ud. Hold f.eks. cyklen på en af de hvide streger på vejen. Øvelsen træner balancen.
  • Øvelse 2: Prøv at køre tværs over et bræt på nogle få centimeters højde eller op over en lav kantsten. Idet forhjulet får kontakt med forhindringen, løfter du i styret og hjælper hjulet over den. Øvelsen ruster dig til at komme sikkert over isklumper eller dybe hjulspor i sneen.
  • Øvelse 3: Sving. Træn i at dreje uden skarpe sving. Lad din kropsvægt bære af hænderne på styret og af din yderste fod (modsatte side af den vej, du svinger), så cyklen ikke skrider under dig.

Lektion 2: Brems - uden at vælte

  • Øvelse 1: Test din bremseevne: Brems til standsning med den kortest mulige bremselængde. Prøv med bag- og forbremse samtidigt og hver for sig. Mærk forskellen.
  • Øvelse 2: Brems og sving: Marker to steder med et mærke. Cykl i god fart hen mod de to mærker. Ved første mærke bremser du hårdt med begge bremser - uden at blokere bremsen. Ved næste mærke slipper du bremsen og foretager et sving. Husk, at du IKKE må bremse og styre på samme tid.

Udvidet bremseøvelse for de lidt øvede:

  • Øvelse 3: Kunsten at bremse sikkert handler om at bremse mest muligt, uden at bremserne blokerer. Som cyklist skal du være din egen ABS-bremse (ABS står for Anti Blokerings-bremse System). Sæt lidt god fart på cyklen. Brems så cyklen skrider ud. Så snart cyklen skrider ud, slipper du bremsen og retter cyklen op. Prøv med begge bremser. Vær forsigtig og lav helst øvelsen på et blødt underlag, da du kan miste kontrollen og vælte.