Cyklistforbundets anmelder Lasse Schou Hauschildt prøvekører her fire cykler hos Cykelexperten.dk

0

Anmeldelse: Crosscykler er det bedste fra to verdener

Hvis du vil have én cykel til det hele, så køb en crosscykel. Kategorien spænder fra terrængående hverdagscykler til fuldblods sportsfræsere – og du skal vælge, hvor du lægger vægten.

Af Lasse Schou Hauschildt
Artiklen er fra medlemsmagasinet CYKLISTER
Læs pdfLæs i browser (issuu)

 

 

Mærke: Bianchi
Model: Zurigo Disc Tiagra 10sp 2015
Komponenter: Aluminiumsstel, carbonforgaffel, 2x10 Tiagra-gear, mekaniske skivebremser
Pris: 8.199 kr. på tilbud

Den smukke

Bianchiens aluminiumsstel og carbongaffel giver en stiv og livlig, men afslappet køreoplevelse, og de mekaniske skivebremser tager godt fat. Gearingen er sat op med 50x34 klinger foran og en 12x30 kassette bagtil. En alsidig gearing, der dog ikke er lav nok til at bestige stejle opkørsler i råt terræn.

Det ku vi li’

Den celestegrønne lakering er Bianchis særkende. Smuk er den, og Bianchis særlige romantik og æstetiske charme står flot frem i Zurigos mange detaljer. Monteringsøjne til bagagebærer og skærme samt god plads mellem dæk og stel gør, at du kan sætte cyklen op med det udstyr, du har brug for i hverdagen. Vi testede en 2015-model, der var på tilbud, og for 8.199 kr. får man meget cykel for pengene.

Ønskeliste

Bianchien er ikke en rigtig crosscykel – til det er den gearet for tungt. Den er heller ikke en rigtig racer – da den er udstyret med knoppede crossdæk. Vi ville ønske, at hybriden blev leveret med et finere mønster på dækkene, så den sigtede direkte mod kombinationen af asfalt og grus.

Hvem er den til

Bianchi Zurigo kan lidt af det hele og er et godt bud til den stilbevidste pendler, der også vil lege lidt i skoven.


 

  Mærke: Trek
Model: Crossrip 1 disc 2017
Komponenter: Aluminiumsstel og -gaffel,
2x9 Shimano Sora-gear, mekaniske skivebremser
Pris: 8.999 kr.

Den snusfornuftige

Treks afslappede geometri gør den velegnet som pendler- og touringcykel. Dækkene har mønster men ikke knopper, så cyklen klarer de fleste typer terræn og underlag. Som Bianchien har den beslag og plads til at montere skærme og bagagebærer – også i forgaflen, så du kan pakke til langtur. Gearingen er lettere end Bianchis og klarer stejlere udfordringer, men ikke egentlig cross.

Det ku vi li’

Trek bekender kulør som hybridcykel og er gået all-in på alsidigheden. Et stort plus er de ekstra bremsegreb øverst på styret, som også giver kontrol over bremserne, når du har hænderne på styrets top. Her er der lagt vægt på komfort og fornuftige køreegenskaber i de fleste typer terræn.

Ønskeliste

Med både stel og gaffel i aluminium er cyklen lidt tung i det. Vil man køre egentlig cross, bør man desuden gå efter en lavere gearing og komponenter i højere kvalitet. Hos Trek betaler man desuden lidt for navnet – for 9.000 kr. burde man kunne få en bedre kvalitet gear end Shimano Sora-gruppen. Og så er cyklen kedelig rent æstetisk!

Hvem er den til

Til den naturglade pendler med et budget på max 10.000 kr. Hurtig i trafikken, komfortabel på langture – og klar til eventyr med oppakning.


   Mærke: Giant
Model: TCX SLR 1 2017
Komponenter: Aluminiumsstel, carbonforgaffel, 1x11 Sram Rival 1-gear, hydrauliske skivebremser
Pris: 14.499 kr.

Den legesyge

Farvel til alsidigheden fra Bianchi og Trek – dette er en specialiseret cykel, bygget til cross og gravel (kørsel på grus, red.). Her er ingen beslag til skærme og bagagebærer. Til gengæld er cyklen født med en skarp geometri, der giver en livlig og aggressiv køreoplevelse.

Det ku vi li’

Giant leverer en lækker køreoplevelse og en flot cykel, der fanger øjet med masser af speed og sport. Vi er tydeligvis gået et trin op i kvalitet (og i pris). Sadel og styrbånd er lækkert og komfortabelt, og Sram Rival 1-geargruppen er en fornøjelse at skifte med. Med et 1x11-setup skal du kun skifte gear med højre hånd. Det er enkelt og minimerer risikoen for, at du mister momentum pga. et fejlskift.

Ønskeliste

Ønskelisten er kort – for vi var meget begejstrede for denne cykel. Men vil du pendle på den, bliver det med rygsæk på, og du må hellere pakke noget skiftetøj. Lidt plads til en skærm og et par øjer til en bagagebærer bagtil havde ikke gjort skade.

Hvem er den til

Den legesyge cyklist, der elsker fart og eventyr uden oppakning. En god begyndercykler, hvis du vil prøve kræfter med cykelcross.


  Mærke: Giant
Model: TCX Advanced Pro 2 2018
Komponenter: Carbonstel- og forgaffel,
1x11 Sram Rival 1-gear, hydrauliske skivebremser
Pris: 21.999 kr.

Den ægte

U23-verdensmesterskabet i cykelcross blev vundet på 2017-udgaven af denne cykel. I pris og profil stikker den af fra resten af feltet, men for sammenligningens skyld tager vi en tur på et ægte crossmonster! Geometri og komponenter ligner det, vi har set på Giants 7.500 kr. billigere model. Men stel og gaffel i fuld carbon letter pro-modellen væsentligt, og selv om vi prøvekører cyklen på asfalt, er det fristende
at kaste den lette cykel på skulderen og forcere et par trapper eller et plankeværk.

Det ku vi li’

Når man kører på denne cykel, vokser tanken om at stå øverst på podiet med mudder i ansigtet. Man kan tydeligt mærke, at cyklen er bygget til konkurrencesport – følelsen af fart, acceleration og fuld kontrol er eminent.

Ønskeliste

Søger du en ægte crosscykel, ønsker du dig næppe mere, end hvad denne cykel byder på. Til gengæld skal du virkelig ønske dig det. Til
en pris på 21.999 kr., skal man mene det alvorligt. Skal du bare skal ud i skoven og give den gas, er Giant TCX SLR’en mere end rigeligt.

Hvem er den til

Har du planer om at gå all-in på cykelcross på konkurrenceplan? Så er denne cykel lige noget for dig!Tak for hjælpen med udlån og information om crosscyklerne til Cykelexperten.dk